Saattohoidon riittävyys ja laatu
Estimated reading time 2 minutes
Arvioinnin tavoite
Arvioinnin pääkysymys oli, järjestääkö kaupunki riittävästi laadukasta saattohoitoa kuoleville potilaille. Saattohoito voi olla osa palliatiivista eli kuolemaan johtavan sairauden oireenmukaista hoitoa silloin, kun kuoleman odotetaan tapahtuvan lähipäivien tai -viikkojen aikana. Hoitolinjauksista tulee keskustella potilaan ja hänen omaistensa kanssa potilaan itsemääräämisoikeutta kunnioittaen. Saattohoito toteutetaan potilaan, omaisten ja moniammatillisen työryhmän yhteistyönä. Saatavilla olevan lääkityksen lisäksi huolehditaan saattohoidettavan ja hänen omaistensa psyykkisiin, sosiaalisiin ja hengellisiin tarpeisiin vastaamisesta.
Johtopäätökset
Arvioinnin tuloksena oli, että erityistasolla ja vaativalla erityistasolla laadukasta saattohoitoa tarjotaan potilaiden tarpeiden mukaisesti ja saattohoitoon liittyvä osaaminen on riittävää. Saattohoito on kehittynyt erityisesti 2010-luvun puolivälin jälkeen. Vaativan eritystason hoitoa antavat HYKS:n palliatiivinen yksikkö ja Terhokoti. Erityistason hoitoa järjestävät kaupungin Suursuon sairaala ja kotisairaala. Muissa kaupungin sairaaloissa eli Haartmanin, Laakson ja Malmin sairaaloissa on perusosaamista ja lääkkeitä saatavilla. Toiminta on kuitenkin mitoitettu normaalitoimintaa varten, minkä vuoksi hoitohenkilökuntaa ei ole riittävästi saattohoitoa varten. Perustasolla eli monipuolisissa palvelukeskuksissa, palvelutaloissa ja kotihoidossa lääkärit ovat liian etäällä hoidettavista ja heidän omaisistaan, eikä heidän palveluitaan ole saatavilla riittävästi. Lääkäreillä ja hoitohenkilökunnalla ei myöskään ole riittävästi saattohoito-osaamista tai tietoa saattohoidon konsultointimahdollisuuksista. Lääkäreille on saattohoidon ohjeistusta. Lisäksi ohjeistusta on monipuolisisissa vanhustenkeskuksissa ja palvelutaloissa, mutta se on epäyhtenäistä. Lääkärien ja hoitajien tulisi parantaa sekä ennakoivaa keskinäistä yhteistyötään että yhteistyötä asiakkaiden ja omaisten kanssa, jotta hoitolinjaukset ja saattohoitopäätökset voidaan tehdä oikea-aikaisesti. Psykososiaalisen tuen tarvetta havaittiin kaikilla tasoilla. Arvioinnin perusteella kotisairaalan toimintaa tulisi vahvistaa.
sosiaali- ja terveystoimen kuntoutus-, hoiva- ja sairaalapalveluissa tulee
- kehittää perustason lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan saattohoitotietämystä ja asiantuntemusta sekä yhdenmukaistaa ohjeistusta siten, että hoitolinjausten tekeminen aikaistuu ja saattohoitopäätösten tekeminen ja kirjaaminen on mahdollista oikea-aikaisesti.
- varmistaa saattohoito-osaaminen ostopalveluasumisessa.
- järjestää mahdollisuus lisätä hoitohenkilökuntaa tilapäisesti saattohoitotilanteessa sairaaloihin, monipuolisiin palvelukeskuksiin ja palvelutaloihin. Paikalla tulee jatkuvasti olla hoitaja, jolla on lääkkeenantolupa.
- parantaa psykososiaalisen tuen saatavuutta sekä perustason että erityistason saattohoidossa.
- vahvistaa kotisairaalan resursseja siten, että mahdollisuutta jalkautua kotiin ja eri laitoksiin voidaan lisätä, sillä kuolevan hoitaminen omassa asuinpaikassaan on sekä inhimillisesti että taloudellisesti järkevää.
Add new comment