Mål för koncernen

Beräknad lästid: 1 minut

Syftet med utvärderingen

År 2023 utvärderades uppnåendet av de mål som uppställts för dottersammanslutningar inom kulturområdets sammanslutningsgrupp. I ägarstrategierna hade sammanlagt 14 mål uppställts för kulturområdets fyra dottersammanslutningar. Enligt sammanslutningsrapporteringen till stadskansliets koncernsektion uppnåddes nio, dvs. 64 procent, av målen. Enligt revisionsnämndens uppfattning uppnåddes sju, dvs. 50 procent, av målen. Eftersom mätarna för målen inte hade fastställda målnivåer eller kriterier eller mätarna på annat sätt var otydliga, kunde de inte utvärderas.

Slutsatser

Det är svårt att utvärdera uppnåendet av målen för kulturområdets dottersammanslutningar. Till exempel kan en mätare innefatta flera faktorer som mäts. Dessutom var sammanslutningsrapporteringen och bokslutsrapporteringen inte alltid överensstämmande.

Revisionsnämnden konstaterar att

stadskansliet ska 

  • säkerställa att varje mätare för de mål som uppställts i dottersammanslutningarnas ägarstrategier endast omfattar en faktor som mäts. 
  • säkerställa att mätarna för de mål som uppställts i dottersammanslutningarnas ägarstrategier har fastställda målnivåer eller kriterier och att de beskrivs i budgeten, så att det är möjligt att konstatera måluppfyllelsen. 
  • säkerställa att måluppfyllelsen dokumenteras på ett enhetligt sätt i sammanslutningsrapporteringen och bokslutet.

Var innehållet i den här artikeln nyttigt för dig?

Kommentera

Rajattu HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.