Stärkande av ungdomsarbetet
Beräknad lästid: 2 minuter
Syftet med utvärderingen
Utvärderingens huvudfråga var: Har ungdomsarbetet stärkts i enlighet med målen i strategin och budgeten? Enligt stadsstrategin strävar man efter att stärka det uppsökande och ambulerande ungdomsarbetet samt trygga ungdomsgårdarna runtom i Helsingfors. Sektorns eget mål är dessutom att stärka den öppna grundläggande verksamheten samt utbilda personalen bland annat till att införa nya verksamhetsmodeller för att förebygga våld och ensamhet bland unga. Förutom skriftligt och statistikmaterial bestod det centrala utvärderingsmaterialet av intervjuer med ledningen för ungdomstjänsterna, ungdomsarbetsenheterna samt representanter för det uppsökande och ambulerande ungdomsarbetet.
Slutsatser
Ungdomsarbetet har endast delvis stärkts i enlighet med målen i strategin och budgeten. Antalet ungdomslokaler och kvadratmeter samt den fysiska tillgängligheten har försämrats, och den grundläggande och den öppna verksamheten har inte förbättrats på grund av personalbrist. Däremot har det uppsökande och ambulerande ungdomsarbetet stärkts under coronapandemin. I det ambulerande arbetet var ökningen av antalet anställda huvudsakligen tillfällig, och de anställda återgick till det öppna ungdomsarbetet när ungdomsgårdarna öppnades efter coronapandemin. Ungdomsarbetet har utvecklats genom att utbilda personalen enligt målen, men införandet av de nya modellerna för förebyggande av våld och ensamhet pågår fortfarande. En del av ungdomsgårdarna har otillräckliga personalresurser för den grundläggande verksamheten.
kultur- och fritidssektorn ska
- säkerställa tillgången till centrala och uppdaterade uppgifter om personalen och deras uppföljning.
ungdomstjänsterna inom kultur- och fritidssektorn ska
- tillsammans med personalen uppgöra en plan för utveckling av ungdomsarbetarnas avlöning, utbildning och arbetsuppgifter, så att branschens dragnings- och hållningskraft förbättras.
- systematiskt följa upp hur personalsituationen utvecklas i de olika områdena och enheterna.
- hjälpa ungdomsarbetsenheterna att prioritera uppgifterna och planera arbetsfördelningen, så att ungdomshandledarna får mer tid för möten med unga.
- rikta åtgärder och resurser för att förbättra välbefinnandet i arbetet särskilt till de områden där välbefinnandet är dåligt.
Kommentera