Aikuisten pääsy varhaisen vaiheen mielenterveyspalveluihin
Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 2 minuuttia
Arvioinnin tavoite
Arvioinnin pääkysymys oli, onko kaupunki helpottanut aikuisten pääsyä varhaisen vaiheen mielenterveyspalveluihin. Arviointi rajautui kaupungin avohoitona toteuttamiin aikuisten varhaisen vaiheen ja matalan kynnyksen perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluihin.
Johtopäätökset
Kaupunki on tehnyt useita kaupunkistrategian mukaisia kehittämistoimenpiteitä helpottaakseen aikuisten pääsyä varhaisen vaiheen mielenterveyspalveluihin. Kehittämistoimenpiteitä olivat esimerkiksi Miepin toiminnan laajentaminen ja etulinjan lyhytterapian, ohjatun omahoidon ja Terapianavigaattorin käyttöönotto. Tämän lisäksi kaupunki pyrkii lisäämään perusterveydenhuollossa saatavilla olevia psykososiaalisia hoitoja, joihin kuuluvat myös digitaaliset palvelut. Arvioinnin perusteella toimenpiteet eivät kuitenkaan ole vielä helpottaneet asiakkaiden pääsyä mielenterveyspalveluihin, eivätkä asiakkaat pääse tarpeensa mukaiseen hoitoon riittävän nopeasti.
Kaupunki on pyrkinyt lisäämään palvelujen saatavuutta maaliskuussa 2023 Pasilaan avattavalla uudella lyhytterapiayksiköllä. Lyhytterapiayksikköön avataan myös neljäs Miepin toimipiste. Lisäksi lyhytpsykoterapian saatavuutta on lisätty kasvattamalla myönnettyjen palvelusetelien määrää. Asiakas joutuu kuitenkin odottamaan seteliä aiempaa pidempään, koska hakemusten käsittelyaika on pidentynyt. Kaupunki pyrkii myös tulevaisuudessa tarjoamaan yksilöllisesti oikean tasoista palvelua mielenterveysasiakkaille porrastetun mielenterveydenhoitomallin avulla. Porrastetusta hoitomallista on laadittu kuvausluonnos, mutta kuvaustyö on vielä kesken.
sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan tulee
- laatia mahdollisimman pian valmiiksi aikuisten mielenterveysasiakkaiden hoidon porrastus yhteistyössä kaikkien aikuisten mielenterveydestä vastaavien tahojen kanssa. Porrastuksen yhteydessä tulee määritellä selkeästi, miten mielenterveysasiakkaat etenevät hoitoketjussa, sekä palvelujen vastuutahot.
- ottaa hoidon porrastuksen kuvaus käyttöön sekä kaupungin sisäisessä asiakasohjauksessa että palveluista tiedottamisessa asiakkaille.
- antaa lyhytpsykoterapian palvelusetelihakemuksia laativille riittävä ohjeistus ja koulutus, jotta palvelusetelien käsittelyprosessi ei hidastuisi hakemuksissa olevien puutteiden vuoksi.
- varmistaa, että perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluissa saadaan riittävä konsultaatiotuki kaupungin psykiatrian konsultaatiotyöryhmiltä.
- varmistaa, että vakavasti oireilevat mielenterveyspotilaat saavat tarpeensa mukaisen hoidon joko lisäämällä perusterveydenhuoltoon asiantuntemusta ja resursseja hoitaa heitä tai löyhentämällä erikoissairaanhoidon lähetekriteereitä.
Lisää uusi kommentti