Huumekuolemien ehkäiseminen päihdepalveluissa

Mies istuu kalliolla.

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 1 minuutti

Arvioinnin tavoite

Arvioinnin pääkysymys oli, onko Helsinki vahvistanut huumekuolemia ehkäiseviä palveluja. Aihetta tarkasteltiin arvioimalla, onko kaupunki helpottanut huumeriippuvuudesta kärsivien pääsyä päihdehoitoon ja opioidikorvaushoitoon sekä onko kaupunki kehittänyt huumekuolemien estämiseen liittyvää terveysneuvontaa ja sosiaaliohjausta. Kaupunkistrategiassa 2021–2025 linjataan, että kaupunki valmistelee toimenpidekokonaisuuden, joka puuttuu kasvavaan päihteiden käyttöön inhimillisesti ja laaja-alaisesti sekä vähentää päihteiden aiheuttamia haittoja ja huumekuolemia.

Johtopäätökset

Helsinki on vahvistanut huumekuolemia ehkäiseviä päihdepalveluja hyvin tuloksin opioidikorvaushoitoon ja vieroitushoitoon pääsyn osalta. Päihdepalveluissa on tehty useita toimenpiteitä huumeriippuvuudesta kärsivien hoitoon pääsyn helpottamiseksi. Tällaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi aikuisille ja nuorille tarkoitettujen ilman ajanvarausta toimivien vastaanottoaikojen ja puhelinpalveluajan pidentäminen, oman päihdepalvelun perustaminen nuorille sekä opioidikorvaushoidon arviointiprosessin tehostaminen. Osa toimenpiteistä oli arviointia laatiessa kuitenkin uusia tai niistä puuttui luotettavaa ja vertailukelpoista seurantatietoa, joten toimenpiteiden vaikutuksia muihin päihdepalveluihin kuin opioidikorvaushoitoon ja vieroitushoitoon ei voitu arvioida. Puute sopivista tiloista on suurin este päihdepalvelujen kehittämiselle.
 

Lautakunta toteaa, että

kaupunkiympäristön toimialan tulee yhteistyössä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan kanssa

  • varmistaa, että päihdepalveluiden käytettävissä on riittävästi soveltuvia tiloja, jotta lainmukaiset päihdepalvelut voidaan järjestää.

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan tulee

  • parantaa päihdepalvelujen asiakkaita ja käyntejä koskevan tilastotiedon laatua.
  • seurata päihdepalveluihin liittyvien uudistusten vaikutuksia palveluun, hoitoon ja kuntoukseen pääsyyn.
  • tarvittaessa kehittää palveluita seurannan perusteella.
  • vahvistaa päihde- ja psykiatriapalveluiden yhteistyötä siten, että potilasta hoidetaan kokonaisuutena.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.