Social-, hälsovårds- och räddningssektorns beredskap för störningssituationer och undantagsförhållanden

Nainen kävelee hiekkatiellä kaupungissa.

Beräknad lästid: 1 minut

Syftet med utvärderingen

Utvärderingens huvudfråga var: Har social-, hälsovårds- och räddningssektorn förberett sig för störningssituationer och undantagsförhållanden på ändamålsenligt sätt? Frågan utreddes genom att utvärdera om social-, hälsovårds- och räddningssektorns beredskaps- och förberedelseplaner är ändamålsenliga, om de logistiska processerna för materialförsörjningen och kraft- och vattenförsörjningens beredskap för störningssituationer och undantagsförhållanden har ordnats på ändamålsenligt sätt samt om Helsingfors stads befolkningsskydd har ordnats på ändamålsenligt sätt.

Slutsatser

Social- och hälsovårdssektorn samt räddningssektorn har i huvudsak förberett sig för störningssituationer och undantagsförhållanden på ändamålsenligt sätt, men observationerna tyder på att beredskapen bör utvecklas även framöver. Social-, hälsovårds- och räddningssektorns beredskaps- och förberedelseplaner är i huvudsak ändamålsenliga. Efter reformen av social-, hälsovårds- och räddningsverksamheten var meningen att skapa en gemensam beredskapsplan för sektorn, men planen har senare slopats. Sannolikt kommer sektorns beredskapsplan att i framtiden bestå av en gemensam offentlig version för hela personalen och separata sekretessbelagda delar för vardera aktören.

Revisionsnämnden konstaterar att

social-, hälsovårds- och räddningssektorn ska 

  • säkerställa de nödvändiga personalresurserna för uppgifter inom beredskap och kontinuitetshantering. 
  • säkerställa att räddningssektorn regelbundet bedömer sin verksamhet med hjälp av Kommunförbundets och Försörjningsberedskapscentralens bedömningsmodell. 
  • säkerställa att skyddsrummens tömningsplaner är uppdaterade, så att tidsfristen för ibruktagande enligt räddningslagen kan uppnås. 

stadskansliet och stadsmiljösektorn ska 

  • säkerställa att det gemensamma bergskyddsrummet på Handelshusgatan byggs i enlighet med planerna.

Var innehållet i den här artikeln nyttigt för dig?

Kommentera

Rajattu HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.