Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen varautuminen häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin
Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 1 minuutti
Arvioinnin tavoite
Arvioinnin pääkysymys oli, onko sosiaali-, terveys- ja pelastustoimi varautunut häiriötilanteisiin tai poikkeusoloihin tarkoituksenmukaisella tavalla. Tätä selvitettiin arvioimalla, ovatko sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen valmius- ja varautumissuunnitelmat tarkoituksenmukaisesti suunniteltuja, ovatko materiaalihuollon logistiset prosessit sekä voima- ja vesihuollon varautuminen kriisi- ja poikkeustilanteisiin järjestetty asianmukaisesti sekä onko Helsingin kaupungin väestönsuojelu asianmukaisesti järjestetty.
Johtopäätökset
Sosiaali- ja terveystoimi sekä pelastustoimi ovat varautuneet häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin pääosin asianmukaisella tavalla, mutta havaintojen perusteella kehitystyötä riittää vielä tulevaisuudessakin. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen valmius- ja varautumissuunnitelmat ovat pääosin tarkoituksenmukaisesti suunniteltuja. Sotepe-uudistuksen jälkeen tarkoituksena oli luoda toimialalle yksi yhteinen valmiussuunnitelma, mutta tästä tavoitteesta on jälkeenpäin luovuttu. Todennäköisesti toimialan valmiussuunnitelma tulee jatkossa muodostumaan yhdestä yhteisestä koko henkilöstön käytettävissä olevasta julkisesta versiosta sekä molempien toimijoiden salassa pidettävistä osioista.
sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan tulee
- varmistaa, että toimialalla on tarvittavat henkilöresurssit varautumisen ja jatkuvuudenhallinnan tehtäviin.
- varmistaa, että pelastustoimi arvioi toimintaansa Kuntaliiton ja Huoltovarmuuskeskuksen arviointimallin avulla säännöllisesti.
- varmistaa, että väestönsuojien tyhjentämissuunnitelmat ovat ajantasaisia, jotta pelastuslain edellyttämä käyttöönoton määräaika on mahdollista saavuttaa.
kaupunginkanslian ja kaupunkiympäristön toimialan tulee
- varmistaa, että Kauppakartanonkadun alueen yhteiskalliosuoja rakennetaan suunnitelmien mukaisesti.
Lisää uusi kommentti