Henkilöstön työhyvinvointi ja sairauspoissaolojen hallinta
Beräknad lästid: 2 minuter
Arvioinnin tavoite
Arvioinnin pääkysymyksenä oli, onko kaupungin henkilöstön työhyvinvointi parantunut strategiakauden 2013–2016 tavoitteiden mukaisesti. Kaupungin strategiaohjelmassa asetettiin tavoitteeksi, että henkilöstön sairauspoissaolojen ja kokoaikaisten työkyvyttömyyseläkkeiden määrä vähenee, ja että työhyvinvointi- ja työturvallisuusriskit ennakoidaan ja hallitaan. Toimenpiteenä oli toteuttaa työelämän ja työhyvinvoinnin kehittämishanke, jossa kehitetään konkreettisia toimia työhyvinvoinnin lisäämiseksi ja sairauspoissaolojen vähentämiseksi. Strategian tavoitteiden toteutumisen ohella tarkasteltiin, minkälaisin toimenpitein tavoitteita on pyritty toteuttamaan.
Johtopäätökset
Henkilöstön työhyvinvointi pääosin parani strategiakaudella 2013–2016, mutta sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden vähenemisen tavoitteita ei täysin saavutettu. Sairauspoissaolojen hallinnan kannalta keskeisin haaste on arvioinnin perusteella se, että osatyökykyisten palkkaamiseksi ei ole olemassa riittävästi kannustimia. Osatyökykyisten työn muokkaus ja räätälöinti kuhunkin työyhteisöön sopivaksi vaatii yksittäisiltä esimiehiltä paljon. Kannustimien puuttuessa osatyökykyisten työn hyödyntäminen on liian paljon yksittäisten esimiesten halukkuuden varassa.
Työterveys Helsinki ei saa tietoa kaikista kaupungin työntekijöiden sairauspoissaoloista diagnoositietoineen, mikä on ristiriidassa valtakunnallisen suosituksen kanssa. Työterveyden mahdollisuuksia tukea työntekijää ja työnantajaa parantaisi, jos sillä olisi kokonaiskuva asiakkaidensa sairauspoissaolojen syistä. Kaupungin HR-järjestelmän kehitystyö on viivästynyt sote- ja maakuntauudistukseen varautumisen vuoksi. Helsingin kokoisessa 38 000 työntekijän organisaatiossa on erityisen ongelmallista, että tilannekuvan laatiminen henkilöstöstä vaatii manuaalista työtä.
kaupunginkanslian tulee yhteistyössä toimialojen kanssa
- kehittää työyhteisötasolle ulottuvia kannustimia osatyökykyisten palkkaamiseksi ja työssä jatkamisen tukemiseksi.
kaupunginkanslian tulee yhteistyössä Työterveys Helsingin kanssa
- mahdollistaa sairauspoissaolojen diagnoositietojen saatavuus työterveyden käyttöön.
kaupunginkanslian tulee
- kehittää työkykyjohtamisen tukena käytettäviä tietojärjestelmiä kaupunkitasoisesti.
Kommentera