Bibliotekens dragningskraft och främjande av läsning

Naine istuu kirjastopyörällä lukemassa kirjaa.

Beräknad lästid: 1 minut

Syftet med utvärderingen

Utvärderingens huvudfråga var: Har bibliotekens dragningskraft ökats och har läsning och läskunnighet främjats i enlighet med stadsstrategin och målen i budgeten? Enligt riktlinjerna i stadsstrategin för 2021–2025 ska Helsingfors göras till huvudstaden för läsning och läskunnighet. Dessutom ska bibliotekens dragningskraft och ställning som gemenskapens mötesplats stärkas. Främjande av läsning och litteratur är också en uppgift som fastställs för bibliotekstjänsterna i lag. Målet i stadsstrategin är att närtjänsterna, såsom bibliotek, ska finnas på ett avstånd på högst femton minuter till fots, med cykel eller med kollektivtrafik.

Slutsatser

Bibliotekens dragningskraft har ökats, och biblioteken har främjat läsning och läskunnighet i enlighet med målen. Målet för besöksantalet 2023 har uppnåtts, och biblioteken har även vidtagit tillräckligt med åtgärder för att främja läsning i enlighet med kultur- och fritidssektorns verksamhetsplan för 2023. Det regionala nätverket för närbiblioteken har tryggats, eftersom tillgängligheten av de olika regionernas bibliotek har följts upp och servicenätverket har planerats och kompletterats på grundval av uppföljningen. Största delen av invånarna når det närmaste biblioteksservicestället antingen till fots, med cykel eller med kollektivtrafik inom femton minuter.

Revisionsnämnden konstaterar att

bibliotekstjänsterna inom kultur- och fritidssektorn samt sektorn för fostran och utbildning ska 

  • fortsätta att utveckla samarbetet mellan biblioteken och läroanstalterna på andra stadiet. 
  • följa upp hur genomförandet av biblioteksbesök för alla elever i årskurserna 1, 3 och 7, som är ett mål för kultur- och fritidssektorn och sektorn för fostran och utbildning, varierar beroende på område och skola. 
  • på grundval av uppföljningen vidta åtgärder genom vilka skolelevernas biblioteksbesök enligt avtalet mellan sektorn för fostran och utbildning och bibliotekstjänsterna uppfylls på ett mer heltäckande sätt.

Var innehållet i den här artikeln nyttigt för dig?

Kommentera

Rajattu HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.