Uppnåendet av målet Kolneutral Hamn

Rahtilaiva satamassa.

Beräknad lästid: 1 minut

Syftet med utvärderingen

Utvärderingens huvudfråga var: Har Helsingfors Hamn Ab främjat uppnåendet av målen i åtgärdsprogrammet Kolneutral Hamn? Målet var att minska utsläppen från fartyg, tung trafik och hamnområdets arbetsmaskiner. Dessutom utvärderades om målet för kolneutralitet av Helsingfors Hamns egna utsläpp har främjats enligt tidsschemat. Hamnen är ett dotterbolag som ägs av Helsingfors stad till hundra procent, verkar på marknadsvillkor, för och utvecklar Europas livligaste passagerarhamn och Finlands ledande allmänna hamn för utrikestrafik.

Slutsatser

Helsingfors Hamn Ab har i huvudsak främjat uppnåendet av målen i åtgärdsprogrammet Kolneutral Hamn. Utsläppen från fartyg, som utgör cirka 80 procent av Helsingfors Hamns utsläpp, har minskat särskilt till följd av landström som byggts i hamnen och av att rederier tagit i bruk nya energieffektivare fartyg. Utsläppen från hamnområdets arbetsmaskiner och tung trafik har inte minskat på önskat sätt. Kolneutraliteten för Hamnens egna utsläpp uppnås sannolikt redan 2025.

Revisionsnämnden konstaterar att

stadskansliet som ansvarig instans för ägarstyrning ska 

  • styra Helsingfors Hamn Ab att ändra åtgärdsprogrammet Kolneutral Hamn så att det förutom koldioxid även beaktar metan och andra växthusgaser. 
  • stödja Helsingfors Hamn Ab i att genom ekonomiska incitament främja att fartyg använder alternativ driftkraft, så att de direkta utsläppen från fartyg ska minska åtminstone i hamnområdet. 
  • främja avtalen mellan Helsingfors Hamn Ab och de företag som använder arbetsmaskinerna så att de styr företagen mot utsläppsfria arbetsmaskinslösningar.

Var innehållet i den här artikeln nyttigt för dig?

Kommentera

Rajattu HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.