Utveckling av kulturunderstöden

Äiti ja kaksi lasta piirtävät taideseinälle.

Beräknad lästid: 1 minut

Syftet med utvärderingen

Utvärderingens huvudfråga var: Har staden fortsatt att utveckla kulturunderstöden i enlighet med stadsstrategin och kulturtjänsternas servicestrategi? Detta utvärderades genom att utreda om nya aktörer och konstarter beviljats stadens understöd. I utvärderingen utreddes om målet gällande Helsingforsbornas möjligheter att möta, uppleva, delta i och göra konst och kultur har genomförts i enlighet med kulturtjänsternas servicestrategi. Dessutom utvärderades om äldre personers deltagande i kultur- och konstverksamhet och hobbyverksamhet har stötts i enlighet med budgeten för 2023.

Slutsatser

Kultur- och fritidssektorn har delvis fortsatt att utveckla kulturunderstöden i enlighet med stadsstrategin och kulturtjänsternas servicestrategi. Till exempel har understödsformerna och bedömningsgrunderna uppdaterats 2022. Tillgången till och tillgängligheten av kulturtjänster för äldre har främjats. Det är inte möjligt att utvärdera huruvida understöden omfattar nya aktörer och konstarter, eftersom målen och begreppen inte har definierats särskilt noggrant. Tjänsten främjande av kultur har sedan 2023 utfört intern uppföljning av detta. I utvärderingen observerades att stadskansliet beviljar delvis likadana understöd för invånarinriktad verksamhet som kultur- och fritidssektorn.

Revisionsnämnden konstaterar att

kultur- och fritidssektorn och stadskansliet ska 

  • förtydliga ansvarsfördelningen i anslutning till understöden för invånarinriktad verksamhet. 

kulturtjänsterna inom kultur- och fritidssektorn ska 

  • fastställa mål för att inkludera nya aktörer och konstarter i stadens understödssystem så att fördelningen av understöden till nya aktörer kan följas upp. 
  • fortsätta den uppföljning av nya sökande som inleddes 2023. 
  • utifrån uppföljningen vid behov vidta åtgärder så att nya sökande har ännu bättre möjligheter att få understöd.

Var innehållet i den här artikeln nyttigt för dig?

Kommentera

Rajattu HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.