Vinterunderhåll av gång- och cykelvägarna

Traktori ajaa lunta pois kävelyväylältä.

Beräknad lästid: 2 minuter

Syftet med utvärderingen

Utvärderingens huvudfråga var: Har vinterunderhållet av gång- och cykelvägarna utvecklats i enlighet med målen? Frågan granskades genom att utvärdera om vinterförhållandena för cykelvägarna har utvecklats i enlighet med målen med tanke på utvecklingsprogrammet för cykling, programmet för att främja gång samt tillgänglighetsriktlinjerna. Dessutom utreddes hur genomförandet av vinterunderhållet och dess kvalitet övervakas.

Slutsatser

Vinterunderhållet av gång- och cykelvägarna har delvis utvecklats i enlighet med målen. Målen för vinterförhållandena för cykelvägarna har delvis inte kunnat uppnås. Målet för att öka andelen invånare som är nöjda med vinterunderhållet av cykelvägarna och populariteten av vintercykling har inte uppnåtts. Åtgärderna i anslutning till målen för vinterförhållandena för gångvägarna är delvis nyligen inledda. Man försöker beakta tillgängligheten i kvalitetskraven för entreprenader, men i beställningshandlingarna finns inte några särskilda kriterier eller anvisningar ännu. Vid övervakningen av vinterunderhållet fokuserar man på hur vinterunderhållet lyckats som helhet, och underhållsenheten anser att den viktigaste saken är att man genomför åtgärderna i enlighet med avtalen med beaktande av förhållandena. Man reagerar på missförhållanden i genomförandet av arbeten och kvaliteten i första hand genom att meddela entreprenören, skriva en avvikelserapport och avhjälpa missförhållandena. Vid behov utfärdas sanktioner i enlighet med avtalet.Genom att beakta vinterunderhållet redan vid planering av markanvändningen möjliggör man en mer fungerande hantering av snö.

Revisionsnämnden konstaterar att

stadsmiljösektorn ska 

  • säkerställa att förutsättningarna för ett fungerande vinterunderhåll beaktas vid markanvändning. 
  • genomföra åtgärder som främjar ökningen av andelen vintercyklister och nöjdheten med vinterunderhållet av cykelvägarna i enlighet med målen. 
  • säkerställa att alla entreprenörer för vinterunderhåll behandlas jämlikt i fråga om sanktionering av entreprenader. 
  • ta fram incitament som uppmuntrar entreprenörerna att utföra sitt arbete i enlighet med kraven.

Var innehållet i den här artikeln nyttigt för dig?

Kommentera

Rajattu HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.