Suositusten vaikuttavuus
Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 2 minuuttia
Arvioinnin tavoite
Arvioinnin pääkysymys oli, mitä vaikutuksia tarkastuslautakunnan vuoden 2019 arviointikertomuksessa esittämillä suosituksilla on ollut. Vuoden 2019 arviointikertomuksessa käsiteltiin 17 arviointiaihetta ja esitettiin 58 suositusta.
Johtopäätökset
Tarkastuslautakunnan vuoden 2019 arviointikertomuksessa antamista suosituksista lähes kaikki, 92 prosenttia, olivat sellaisia, että toimialoilla oli ryhdytty joko osittain tai kokonaan suosituksen mukaisiin toimenpiteisiin. Esimerkiksi esteettömyyteen ja digitaalisiin asiointipalveluihin liittyviä suosituksia oli toteutettu hyvin. Maahanmuuttajien kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelman toimenpiteitä on edistetty. Positiivisia vaikutuksia tunnistettiin yli puolessa suosituksista. Myönteistä kehitystä nähtiin myös ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen pääsyssä, säännöllisen vuoropuhelun lisääntymisessä vanhusneuvoston kanssa, vanhusten ympärivuorokautisen laadun omavalvonnassa ja perhekeskusten maahanmuuttajatyössä.
Vuonna 2019 arviointikertomuksessa oli viisi toteutumatonta suositusta. Kaksi niistä liittyi omistajaohjaukseen, yksi kansliapäällikön tehtävien tarkoituksenmukaisuuden arviointiin ja kaksi kasvatuksen ja koulutuksen toimialan maahanmuuttajien kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelman toimenpiteiden toteuttamiseen. Arvioinnissa kiinnitettiin myös huomiota suun terveydenhuollon tilanteeseen. Suositusten mukaisia toimenpiteitä on tehty paljon, mutta hoitoon pääsy suun terveydenhuoltoon on edelleen vaikeaa. Haasteet johtuvat todennäköisesti suureksi osaksi koronapandemian vuoksi tehdystä suun terveydenhuollon väliaikaisesta alasajosta ja sen aiheuttamasta hoitovelasta.
sosiaali- ja terveystoimialan suun terveydenhuollossa tulee
- parantaa hoitoon pääsyä.
Lisää uusi kommentti